ניתוח עפעפיים
תאמו פגישה:
מלאו פרטיכם וניצור קשר בהקדם:
בלט עיניים
בלט עיניים – תִירוֹאִיד (Thyroid)
את הורמון התירואיד העוזר לויסות חילוף החומרים מייצרת בלוטת התריס (בלוטת המגן) הנמצאת בצוואר. תפקוד לא תקין של הבלוטה הגורם לייצור יתר או חסר מכמות ההורמון הרצויה מביאה את הגוף לחוסר איזון שיכול לגרום לבעיות בעיניים כמו בלט עיניים ועד לפגיעה ביכולת הראייה.
הגורם המדויק למחלה אינו ידוע, אך ידוע היום שיש תופעה אוטואמונית הקשורה למחלה וגורמת להופעת הנוגדנים התוקפים את הרקמות. יתכן אף מצב שתפקודי הבלוטה תקינים ע"פ ההורמון אך ישנה בעיה של נוגדנים התוקפיםאת הבלוטה וגורמים לשינויים בעיניים ולבלט עיניים.
כאשר ישנם סימנים לשינויים הקשורים בבלוטת התריס, יש להעריך את אופן תפקודה של הבלוטה ולטפל בכמות הנוגדנים בהתאם. גם לאחר טיפול במחלה עלולה זו להמשיך ולהתפתח. יש להמשיך ולעקוב אחר בעיות אחרות הקיימות לאחר הטיפול ובמידת הצורך לטפל בהן אצל רופא עיניים מומחה בתחום.
תקופת פעילותה המוגברת של בלוטת התריס נמשך לרוב שנתיים או יותר ודורש מעקב אחר המחלה עד שתתייצב. מחלת התיירואיד מטופלת ע"י רופא אנדוקרינולוג הבודק את הגורמים למחלה ומתחיל בטיפול תרופתי במטרה לטפל במחלה הפעילה. במהלך הטיפול התרופתי יעבור המטופל מעקב אצל רופא עיניים ולעיתים, על פי התקדמות המחלה וחומרת בלט העין, ייתכן ויומלץ על הליך ניתוחי להפחתת הלחץ, דקומפרסיה של הארובה (Orbital Decompression). לד"ר בריסקו ניסיון רב בטיפול ומעקב אחר אנשים מבוגרים וצעירים הסובלים מבעיה של שינויים בבלוטת התריס ובבלט עיניים הן בשלב ייצוב מצב החולה והן בניתוחי בלט עיניים לתיקון נזקי התירואיד.
דקומפרסיה של הארובה – Orbital Decompression
דקומפרסיה של הארובה הינו הליך כירורגי המבוצע על מנת להרחיב את חלל ארובת העין ויצירת אזור בו גלגל העין יוכל 'להכנס' פנימה לחלל שנוצר וזאת כחלק מטיפול כולל יותר בבלט העין הנגרם כתוצאה ממחלת התירואיד.
קיימות מספר אינדיקציות אשר יצביעו על הצורך בניתוח לתיקון בלט עיניים:
• כאב ממושך כתוצאה מדחיסות של הרקמות האורביטליות.
• העצב האופטי דחוס ע"י שרירים נפוחים בפסגת ה- Orbit, שם קיים איזור תחום. טיפול זה ילקח בחשבון גם במקרים בהם טיפולים חלופיים כגון סטרואידים וטיפול בהקרנות נכשלו.
• מצב בו הקרנית חשופה כתוצאה מבליטה של העין (פרופטוזיס), הגורם לחוסר יכולת בסגירה מלאה של העין, יובש בקרנית ובמקרים חמורים לכיב.
• העיניים בולטות עד לכדי מצב בו הן יכולות לצנוח כאשר מסתכלים מעלה ובכך, עלולים העפעפיים להסגר מאחורי העין.
• ניתוח בשרירי העין אשר מטרתו לשפר ראייה כפולה יכול להביא להחמרה אצל מטופלים הסובלים מבלט עיניים, במקרים אילו הכרחי לבצע ניתוח דקומפרסיה של הארובה לפני ניתוח שרירי העין.
• אצל חלק מהמטופלים הסובלים מבלט עיניים ניתן לטפל בנסיגת העפעפיים העליונים והתחתונים ע"י הארכת הגידים של שרירי העפעף. הליך הארכת העפעף כפתרון אינו מאפשר תוצאות אידיאליות כאשר המחלה פעילה, מכיוון שבלט העין הינו תוצאה של מחלת התירואיד והיא הגורם העיקרי בגינה העפעף נסוג ולכן אין מניעה מניתוח דקומפרסיה של הארובה.
• כמו כן ולא חשוב פחות הגורם האסטטי. ניתוח דקומפרסיה של הארובה לתיקון בלט עיניים הכרחי מבחינה אסטטית על מנת להביא לשיפור המראה ככל האפשר. מנתחי עיניים רבים העוסקים בתחום האוקולופלסטיקה רואים בניתוח דקומפרסיה של הארובה הליך שיקומי ולא קוסמטי.. במהלך ניתוח בלט עין נעשה מאמץ לשחזר את מראהו של המטופל ולהביאו למראה הקרוב ביותר שניתן טרם המחלה, על אף שנדירות הפעמים בהן מאמצים אלו מושגים באופן מושלם בגלל פעילות הבלוטה. יש לציין שתוצאות ניתוחי דקומפרסיה והבטיחות בביצועו השתפרו באופן ניכר במהלך השנים
הסימפטומים של מחלות שמקורן בבלוטת התריס:
הבעה בוהה ועיניים יבשות הם הסימפטומים הראשונים למחלה. סימנים מוקדמים כוללים נפיחות של העפעפיים ושל רקמות מסביב לעין. העיניים נעשות אדומות והקרום אשר נמצא מעל הלבן של העין עלול להיות נפוח ובכך מסגל מראה של "ג'לי" מעל העפעפיים התחתונים. נפיחות של השומן מסביב לעין ושרירי העיניים עלולים "לדחוף" את העין קדימה ובכך ליצור בלט עיניים. רמת הבליטה משתנה ועלולה להופיע בעין אחת או בשתיהן.
נפיחות בשרירי העיניים האחראים על תזוזת העין עלולים לגרום למצב של ראייה כפולה. במקרים חמורים, קרנית העין יבשה ועלול להופיע כיב ואף פגם בראייה.
בליטה של גלגלי העיניים, בלט עיניים וסימפטומים נוספים של מחלה זו עלולים להופיע גם במידה ותוצאות הבחינה של כמות ההורמון המיוצר ע"י בלוטת התריס בדם תקינות. רוב המטופלים עם סימפטומים אלו, הינם בעלי רמות א-נורמאליות של הורמון זה בדם.
הטיפול במחלה:
במידה וקיים חשד לגבי פעילות מוגברת של בלוטת התריס, יש למדוד את פעילותה ולטפל בה ע"י רופא אנדוקרינולוג, המתמחה בטיפול בבעיות הורמונאליות.
קיימים שני שלבים לטיפול, השלב הראשון, שם את הדגש על שימור הראייה. חלופות הטיפול הן טיפול תרופתי כגון שימוש בדמעות מלאכותיות ומשחות, סטרואידים, או הקרנות. בשלב השני, יטופלו שינויים קבועים שנגרמו מהמחלה ודורשים תיקון באמצעות ניתוח של ראייה כפולה, נסיגה של העפעף, "שקיות בעיניים" ובליטה של העין אל מחוץ לארובה – בלט עיניים .
הליך הניתוח של מחלת הטיירוייד מבוצע באופן הבא למעט מקרים חריגים:
1. Orbital Decompression.
2. ניתוח שרירי העין-Strabismum .
3. ניתוח למיקום מחדש של העפעפיים.
4. בלפרופלסטי.
ניתוח שרירי העין -Strabismum מטפל בתופעת הראייה הכפולה ומבוצע כאשר סטיית העין נותרה יציבה במשך 6 חודשים. בתקופה שלפני הניתוח, מותאמים מקלונים זמניים לעדשות משקפיים על מנת להתגבר על הראייה הכפולה עד אשר יוערך הזמן הראוי לניתוח.
ניתוח למיקום מחדש של העפעפיים – ניתן לטפל בנסיגת העפעפיים העליונים והתחתונים, ע"י הארכת הגידים של שרירי העפעף. לרוב, הליך זה מבוצע תחת הרדמה מקומית עבור העפעפים העליונים שכן בדרך זו רמת הדיוק לקבלת גובה העפעפיים וקו המסגרת אחידים של העפעפיים העליונים גבוהה יותר. אך אף על פי כן, השגת מצב בו הסימטריה מושלמת מסובך מאוד ועלול להידרש תיקון נוסף לנסיגת העפעף.
ניתוח לתיקון נסיגת העפעף התחתון נעשית ע"י שימוש ברקמות מחלקו העליון של חיך הפה, לרוב תחת הרדמה כללית. לעיתים קרובות, מטופלים אשר עברו ניתוח Orbital Decompression, אינם זקוקים לניתוח לתיקון נסיגת העפעף התחתון כיוון שזו מסתדרת לאחר ניתוח דקומפרסיה.
הסיכונים שבניתוח לתיקון בלט עיניים כוללים זיהום, דימום וטשטוש ראייה, אך הם קורים לעיתים נדירות. חוסר יכולת זמנית לסגירה מלאה של העין לאחר הניתוח הינה שכיחה. יש להשתמש בטיפות לסיכוך או משחות עיניים לאחר הניתוח. בנוסף חשוב לדעת, כי למרות ששיפור בגובה העפעף הושג, סימטריה מושלמת בגובה ובקו המסגרת של שני העפעפיים אינה מושגת תמיד ולרוב נדרש יותר מהליך ניתוחי אחד.
לאחר ניתוח בלט עיניים , תתבקש לנקות את העפעפיים ולעשות שימוש במשחה אנטיביוטית 3 פעמים ביום במשך שבועיים. התפרים אשר בהם נעשה שימוש מתמוססים וניתן להסירם לאחר שבועיים במידת הצורך. יש להמנע משימוש במייק-אפ לפחות בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח. נפיחות ושטפי דם שלאחר הניתוח נעלמות מעצמן לאחר שבועיים-שלושה.
בלפרופלסטי – נפיחות חמורה בעפעפיים במהלך מחלת הטיירוייד, עלולה להותיר את העפעפיים עם מראה תלוי ועם עור עודף ורופף. ניתוח הבלפרופלסטי כולל הסרה של העור העודף כמו גם שומן מהעפעפיים. ניתוח זה יכול לשפר את מראה העפעפיים אך לא משחזר את המצב הנורמאלי. את ניתוח הבלפרופלסטי בעפעף העליון יש לבצע בזהירות ובאופן שמרני, על מנת למנוע סימפטומים של עיניים יבשות והחמרה.