תאמו פגישה:
מלאו פרטיכם וניצור קשר בהקדם:
אנטרופיון
מהו אנטרופיון?
אנטרופיון הינו מונח רפואי ברפואת עיניים המתאר מצב בו שולי העפעף העליון או התחתון והריסים התהפכו פנימה ופונים אל תוך העין. כיוון צמיחת הריסים ההפוך שנגרם מרפיון העור והרקמות סביב לעיניים כתוצאה מהזדקנות או מטראומה גורם לחיכוך ושפשוף עם הקרנית, כתוצאה מכך הקרנית נשרטת והעין מגורה וכואבת. העדר טיפול מתאים לאנטרופיון יגרום לדלקות, זיהומים, לדמעות יתר, הפרשות וגירוי של העין עד לכדי ירידה בראיה ואף עד לכדי סכנת אובדן ראיה.
הפתרון למחלת האנטרופיון כירורגי, מתבצע ניתוח שמטרתו החזרת העפעף לצורתו הפיזיולוגית הטבעית תוך קבלת תוצאה קוסמטית מקסימאלית.
הגורמים לאנטרופיון:
אנטרופיון מופיע לרוב בקרב האוכלוסייה המבוגרת בעפעף התחתון. להופעת מחלת האנטרופיון גורמים שונים כאשר השכיח שבניהם הינו רפיון הרקמות ושריר הרטרקטור האחראי על הורדת העפעף התחתון. יחד עם זאת אנטרופיון נגרם גם כתוצאה מפעילות יתר של שריר האורביקולריס, זהו השריר שאחראי על סגירת העפעפיים.
המצאות צלקת בעור המושכת את העפעף כלפי פנים מהווה גורם נוסף לאנטרופיון. התהליך הצלקתי יכול להיגרם כתוצאה ממחלה צלקתית או גורמים טראומטיים אחרים היוצרים צלקת בתוך העין כמו שינויים מנזקי שמש, מחלות עור, סרטן העור או מכוויות כימיות או כוויות חם.
כיצד נטפל באנטרופיון?
יש לטפל באופן מיידי עם אבחון התחלת האנטרופיון. ללא התערבות וטיפול הגירוי לעין יגבר והבעיה תלך ותחמיר, הפתרון שיקבע תלוי בגורם לבעיה ובחומרת המצב. רופא עיניים אוקולופלסטיקאי יכול לספק פתרון קבוע מיידי ע"י הליך כירורגי שמתייחס לגורמים המפורטים למעלה ומשלב פתרון לפי המצב האינדוודואלי של הפציינט. כמו בבעיית האקטרופיון גם פה במקרים בהם הפציינט לא יכול לעבור הליך כירוגי מסיבות שונות ניתן לפתור את הבעיה באופן זמני ע"י תפרים פשוטים בלבד.
ניתוח אנטרופיון מתבצע בהרדמה מקומית באזור העין המנותח, כאשר ניתן להוסיף אלחוש דרך הוריד על מנת להביא את המנותח לנינוחות מקסימאלית. הטיפול בחתך בסיום הניתוח נעשה ע"י שימוש בתפרים מתמוססים ובתום הניתוח ניתן לחזור הביתה. יש לוודא כי קיים אדם נוסף עימך אשר יוכל להסיעך ולהישאר עמך עד היום למחרת במידה וקיבלת טשטוש.
האם ניתוח אנטרופיון רפואי או קוסמטי?
הופעת אנטרופיון כתוצאה מאחד הגורמים שהזכרנו תחשב כניתוח רפואי לכל דבר. ניתוח אנטרופיון מוכר ומכוסה ע"י חברות הביטוח השונות והביטוחים המשלימים של קופות החולים.
מהלך ניתוח אנטרופיון
קיימים מספר תהליכים לטיפול בבעיית האנטרופיון.
עבור מטופלים שפנו לפתרון הכירורגי, יש הליך שכיח בו מתבצעת מתיחת העפעף באמצעות Lateral Tarsal Strip, או ע"י הוצאת רקמה מהעפעף. מתיחת העפעף הינו הליך בו נעשה חתך מתחת לריסים התחתונים דרכו מהדקים את הגידים שמתחת לעפעף. זהו הליך נוח עבור המטופל, אך יחד עם זאת, בעקבות הניתוח נותר איזור רגיש בעפעף התחתון למשך מספר שבועות.
ד"ר בריסקו מבצע טכניקה שונה שבאה לענות על בעיית האזור הרגיש לאחר הניתוח ולפתור אותה. ע"פ שיטתו של ד"ר בריסקו לניתוחי אנטרופיון מתבצע חתך מזערי בצד העפעף בזוית החיצונית של העין, הגיד שתומך ומעגן את העפעף נחשף ומתבצעת מתיחה של הגיד והחזרת העפעף לצורתו הפיזיולוגית הטבעית. גישה ניתוחית זו מונעת התהוות של בצקות וגושיות יתר בתוך העין לאחר הניתוח, מקלה ומקצרת את תהליך ההחלמה. טכניקה זו לניתוחי אנטר ופיון אינה מתאימה לכל מקרה וכאשר יש צורך בשחזור הגיד יש לבצע את ההליך השכיח יותר.
ישנו הליך נוסף לניתוחי אנטרופיון בו נעשה שימוש בתפרים פשוטים. הליך זה מוצע כאשר נדרש פתרון מיידי זמני או כאשר המטופל לא יכול לעבור ניתוח מסיבות שונות. ההליך מתאים בד"כ לאוכלוסיה בעלת בעיות רפואיות מורכבות אשר פתרון כירורגי מהווה עבורם סיכון, או עבור מטופלים בעלי נטייה חמורה לדימום (הנוטלים קומדין). בנוסף, מוצע הטיפול עבור מטופלים אשר אינם מסוגלים להתמודד עם ניתוח וכאלו אשר אינם מסוגלים לשכב בתנוחה הנדרשת עבור הניתוח כתוצאה מקשיי נשימה. במידה והאנטרופיון חוזר ונשנה, יש לשקול טיפול חוזר או שימוש בחלופת הניתוח. פתרון התפרים הינו פשוט מאוד וקל ליישום.
לפני ניתוח אנטרופיון
בפגישת הייעוץ, לפני ניתוח אנטרופיון במרפאה של ד"ר בריסקו תשאל/י שאלות על מצבך הבריאותי הנוכחי ועל ההיסטוריה הרפואית שלך. על תרופות אותן את/ה נוטל/ת, על תרופות להן את/ה אלרגי/ת, האם את/ה מעשן ועל ניתוחים קודמים אותם עברת.
לאחר בדיקה מקיפה ידבר ד"ר בריסקו על הבעיה ממנה אתה סובל והגישות לטיפול עליהן הוא ממליץ. במקביל ישמע ד"ר בריסקו מה הציפיות שלך מניתוח אנטרופיון, מה החרדות, אם יש, ויסביר על סוג הניתוח, או שילוב של ניתוחים שמתאים ספציפית לך.
חשוב להבין לפני ניתוח אנטרופיון את השיקולים לגישת המנתח ולהיות שלם עם ההחלטה שהתקבלה בפגישת הייעוץ. ד"ר בריסקו קשוב במיוחד לפציינטים ומקפיד להגיע עם כל פציינט לתאום ציפיות.
לפני ניתוח אנטרופיון עליך לעבור מספר בדיקות דם וא.ק.ג. הבדיקות והטפסים נועדו למענך ולטובת בריאותך, על כן יש לענות עליהם בשלמותם ובכנות. אלו נדרשים על מנת לאפשר לרופא המנתח שלך להתכונן ככל הניתן לקראת הניתוח. אם אינך בטוח בשמות התרופות אשר הינך נטול, הבא אותם עימך. במהלך שלב ההכנות יאמר לך באם עלייך להפסיק לקחת חלק מהן. לדוגמא, אם הינך נוטל אספירין המכיל (Medicines or Anticoagulants), ייתכן ותאלץ להפסיק לקחת אותו זמנית, או להפחית את המינון במשך שבועיים טרום-הניתוח. מומלץ להפסיק לעשן במשך 6-8 שבועות לפני הניתוח.
במהלך ההכנות לניתוח אנטרופיון, תבוצע בדיקה מקיפה של העיניים. הראייה בכל אחת מן העיניים נמדדת, מצב שק הדמעות נקבע ואחורי העין (Retina), כמו כן נבדקים גם העפעפיים. המנתח בודק את מצב העור הכללי, לדוגמא, המצאות צלקות או פצעי אקנה (פצעי בגרות) ולקחת תמונה של הפנים והעפעפיים לפני הניתוח על מנת שניתן יהיה להשוות את תוצאות הניתוח למצב המקורי. התמונות הינן חסויות וניתן יהיה לעשות בהן כל שימוש אחר באישור בכתב של המטופל בלבד, למעט התיק הרפואי.
ביום הניתוח עליך להגיע לבית החולים אם תוצאות הבדיקות אותן התבקשת לעשות כאשר הינך בצום של שש שעות ללא אוכל ומים (ניתן לשתות מים בלבד בשלוש שעות הראשונות של הצום).
מה עליי לצפות שיתרחש בבית החולים?
במהלך שהותך בבית החולים, יוסבר לך האופן בו יבוצע ניתוח האנטרופיון ולאחר מכן תתבקש לחתום על טופס הסכמה המאשר כי אתה מבין את הליך הניתוח ומודע לסיבוכים האפשריים במהלכו וכתוצאה ממנו. סיבוכים נדירים יתוארו, כמו גם סיבוכים שכיחים יותר. במידה וקיימות שאלות או דאגות, יש לוודא כי תקבל מענה על כולן, לפני שאתה חותם על טופס ההסכמה.
בתום הניתוח תועבר לחדר התאוששות ותשוחרר לביתך מיד לאחר שתיבדק על ידי הרופא המנתח והרופא המרדים שיוודאו שמצבך יציב. עלייך לוודא כי הינך מגיע עם בן-לוויה על מנת שיוכל לקחתך הביתה.
מה קורה לאחר ניתוח אנטרופיון?
לאחר ניתוח אנטרופיון תשלח הביתה ללא כל חבישה ויינתנו לך הוראות להמשך טיפול. תתבקש לנקות את העפעפיים בעדינות באמצעות פד עדין עם מים פושרים או מים מבקבוק סטרילי ולמרוח את המשחה האנטיביוטית על התפרים שלוש פעמים ביום במשך שבועיים. בבדיקה שלאחר שבועיים ישונה המינון לפי הצורך. התפרים הינם תפרים מתמוססים, אך לרוב יוסרו במרפאה לאחר שבועיים. על העור שמסביב לעין להיות מוגן מחשיפה לשמש ע"י שימוש במשקפי שמש. יש להימנע ממריחת מייק-אפ במשך שבועיים לפחות, כשלאחר מכן, מומלץ להשתמש במייק אפ מבוסס מינרלים.
עיקר הסימנים ושטפי הדם בעור והנפיחות הנגרמים כתוצאה מהניתוח נעלמים בדרך כלל תוך שבועיים שלושה, ההחלמה המלאה תארך קצת יותר זמן, כאשר תוצאת הניתוח הסופית נשקפת לאחר מספר שבועות. יש לקחת נתונים אלו בחשבון כאשר קובעים את תאריך הניתוח אך יש להבין כי כל פציינט מגיב באופן שונה. הצלקות משנות גוון בהדרגה לכדי סימנים לבנים תוך מספר שבועות. אלו שנמצאות בעפעפיים העליונים, מוחבאות בתוך קמטי העור, ואלו שבעפעפיים התחתונים, כמעט ואינן נראות מתחת לריסים.
במהלך השבועיים-שלושה הראשונים שלאחר ניתוח האנטרופיון ניתן במידת הצורך להשתמש בתכשיר דמעות מלאכותיות. חשוב לזכור כי אין למשוך את העפעפיים התחתונים מטה, על מנת להשתמש במשחות ובטיפות.
היום שלמחרת ניתוח אנטרופיון
• יש לנוח ככל הניתן, להימנע מלהתכופף וממאמץ מיותר. ניתן ומקובל לאכול ארוחת ערב ולצפות קצת בטלוויזיה בערב. בזמן השינה יש לישון תוך הטיית הראש ב 20-30 מעלות למעלה ע"י הגבהת המזרן עם שתי כריות מתחתיו.
• במידה ונוזל מעט דם מהחתך בעפעפיים, מדובר בתופעה שגרתית שאינה חריגה כלל.
• יש להשתמש בקומפרסים קרים במהלך היום ולפני השינה.
• יש למרוח על התפרים משחה אנטיביוטית על פי הוראות הרופא.
• במידה וקיימת אי נוחות או כאבים, ניתן להשתמש באקמול או באופטלגין להקלה.
• בימים הראשונים שלאחר ניתוח אנטרופיון צפויות להופיע בצקות המלוות בשטפי דם אצל חלק מהמנותחים, תופעה זו צפויה ורגילה ואינה משפיעה על סגירה תקינה של העפעפיים. לרוב המנותחים יספגו הבצקות עד עשרה ימים מיום הניתוח, יש כאלה שתהליך ההחלמה יארך זמן ממושך יותר.
• ניתן להמשיך בפעילות השגרתית, אך יש להימנע ככל הניתן מלהתכופף או ממאמץ יתר לפחות למשך עשרה ימים. פעילות כמו מכון כושר או עיסוק בספורט כלשהו בתקופה זו יפגעו בהחלמה ובתוצאות הניתוח.
• לאחר ניתוח אנטרופיון יתכן כי הראייה תהיה מעט מטושטשת מהנפיחות ומהשימוש במשחה. עבודה מול מחשב או קריאה של טקסטים תהיה מעט קשה, אך לא תפגע בעיניים או בעפעפיים.
• ניתן להתקלח ולחפוף את השיער, תוך כדי הקפדה לייבש את עור הפנים בזהירות ובעדינות ולא לבוא במגע עם איזור הניתוח, שכן התפרים עדינים ויכולים להיפתח ולפגוע בתהליך ההחלמה ובתוצאות הניתוח.
• יש להמשיך למרוח את המשחה האנטיביוטית שלוש פעמיים ביום במשך שבועיים.
• במידת הצורך, ניתן להשתמש בטיפות עיניים על מנת להרגיע את האזור.
• פעילות גופנית מתונה כגון הליכה קלה, תתאפשר לאחר כשלושה ימים. יש להימנע מפעילויות אינטנסיביות כגון ריצה ואירובי לפחות למשך עשרה ימים. משחייה יש להימנע במשך כשבועיים לפחות.
• התפרים הנמסים באזור החתכים יוסרו כעבור שבועיים לאחר ניתוח אנטרופיון.
• שימוש קל במייק-אפ באזור הלחיים יכול לעזור על מנת להסתיר את שטפי הדם. איפור רגיל עבור אזור העיניים \ עפעפיים ניתן לשימוש רק לאחר עשרה ימים.
סיבוכים אפשריים בניתוחי עיניים
סיבוכים בניתוחי עיניים פלסטיים נדירים מאוד כאשר הינם מבוצעים ע"י רופא אקולופלסטיקאי מנוסה. ישנם סיבוכים/ תופעות שכיחות לאחר ניתוחים אילו וישנם סיבוכים נדירים מאד. אציין חלק מהם:
סיבוכים שכיחים:
• טשטוש ראייה קל – לרוב נמשך משעות ספורות ועד יום יומיים לאחר הניתוח. תרחיש זה יתכן כתוצאה ממספר סיבות כגון: מריחת משחה בעין מיד לאחר הניתוח, החלשות השריר השולט על תנועת העין כתוצאה מהרדמה מקומית במהלך הניתוח, או נפיחות האזור סביב העין (Conjunctiva). נפיחות של איזור זה נקראת Chemosis ואצל חלק מהמטופלים יתכן ותיפתר רק לאחר מספר שבועות. במידה והטשטוש נמשך יותר מ-48 שעות, יש להיוועץ עם הרופא המנתח.
• דמעת – מדובר בתרחיש נפוץ בימים הראשונים שלאחר הניתוח, כתוצאה מגירוי העין.
• חוסר נוחות – או כאב קל שניתן לפתור ע"י לקיחת משככי כאבים כמו אקמול או אופטלגין.
• עיניים יבשות – תרחיש זה יכול להמשך כשבועיים-שלושה לאחר הניתוח. הטיפול בתופעה זו, דורש "שימון" של העיניים מדי שעה-שעתיים, תוך שימוש בדמעות מלאכותיות במהלך היום (Viscotears) ובמשחה במהלך הלילה (Lacrilube). עם הזמן, ניתן יהיה להפחית באופן הדרגתי את השימוש בתכשירים אלו, על אף שקיימת האפשרות כי יהיה צורך לשימוש ממושך בהם.
• שטפי דם Haematoma – הצטברות דם מסביב לעפעפיים או מאחורי גלגל העין. תופעה זו המתרחשת בפתאומיות מאחורי גלגל העין, עלולה לגרום לאיבוד הראיה אם לא תטופל כראוי. מנתחים אקולופלסטיים מיומנים למנוע ולטפל בעת הצורך בבעיה כזו.
• מצמוץ עפעפיים אינו מכסה את גלגל העין כולו – תופעה זו מתרחשת למשך זמן קצר לאחר הניתוח ומטופלת באופן שגרתי באמצעות טיפות ליצירת דמעות מלאכותיות.
סיבוכים נדירים:
• פגיעה בשכבת גלגל העין (Corneal Abrasion) – פגיעה כזו גורמת לכאב מתמשך. אם הכאב ממשיך לאחר מספר שעות מתום הניתוח, יש ליידע את הרופא המנתח. זוהי בעיה נדירה ביותר כאשר הניתוח מבוצע בידי מנתח אקולופלסטי.
• פגיעה בשריר – פגיעה בשריר האחראי על תנועת גלגל העין תגרום לטשטוש ראיה או לראייה כפולה, זוהי בעיה נדירה ביותר, אך לרוב נפתרת מעצמה עם הזמן.
• פטוזיס – מצב בו העפעף העליון לא נפתח כתוצאה ממתיחת השריר או הגיד השולט בפעולה, על מנת לטפל בתרחיש זה, יש צורך בניתוח נוסף. ניתוחים אלו מתבצעים ע"י מנתחים אקולופלסטיים.
• זיהום – זיהום כתוצאה מהניתוח הוא נדיר. חשוב מאוד לבצע את הפעולות הנדרשות בתום הניתוח על מנת למנוע בעיה שכזו.